Jeśli zdiagnozowano u Ciebie cukrzycę lub stan przedcukrzycowy i nie wiesz, od czego zacząć ten temat napewno Cię zainteresuje . Dodam jeszcze , że temat optymalnego poziomu glukozy we krwi nie dotyczy tylko chorych osób , ale również tych którym zależy na tzn LONGEVITY czyli długowiecznosci:)
Kiedy poziom cukru we krwi gwałtownie wzrasta po jedzeniu, może to powodować uczucie zmęczenia lub osłabienia natomiast z biegiem czasu chroniczne problemy z poziomem cukru we krwi mogą narazić Cię na ryzyko chorób nerek, chorób serca, a nawet demencji.
Mam dobrą wiadomość, możesz obniżyć swój poziom glukozy tymi prostymi krokami które przedstawię poniżej .
Jak te skoki cukru we krwi wpływają na twoje zdrowie?
Badania wykazały, że częsty wysoki poziom cukru we krwi po posiłku może zaostrzyć początek choroby nerek i przyspieszyć postęp retinopatii. Cukrzycy typu 2 mogą doświadczać więcej problemów sercowo-naczyniowych, gdy dopuszczają do skoków cukru we krwi po posiłkach .
Wahaniom poziomu cukru we krwi często towarzyszą :
Spadek funkcji poznawczych, w tym zwiększone ryzyko demencji, zmęczenie, zaburzenia funkcji poznawczych (zwane również mgłą mózgową), zmniejszona sprawność fizyczna i zmiany nastroju w tym smutek oraz niepokój .
Oto wskazówki dotyczące stylu życia, które pomogą Ci utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi po posiłkach .
1. Dodaj błonnik do posiłków :
Oprócz pomocy w trawieniu i obniżaniu poziomu cholesterolu, pokarmy bogate w błonnik zawierają wolno trawione węglowodany. Węglowodany te pomagają blokować wzrost poziomu cukru we krwi po jedzeniu i pozwala to na wolniejsze uwalnianie glukozy do krwioobiegu.
Przykładowe produkty bogate w błonnik to :
Zielone warzywa liściaste
Warzywa kapustne
Całe owoce (jagody lub inne ze skórką i małą ilością cukru )
Rośliny strączkowe (fasola, soczewica)
Pamiętaj zatem aby dodawać porcję warzyw do każdego posiłku .
2. Dodaj białko i tłuszcz do posiłku
Komponowanie posiłków ma znaczenie przy próbach kontrolowania oziomu cukru we krwi. Kluczem jest upewnienie się, że posiłki zawierają odpowiedni stosunek węglowodanów, białek i tłuszczów.
Spożywanie tylko dużych porcji pokarmów bogatych w węglowodany podczas posiłków lub przekąsek powoduje uwalnianie zbyt dużej ilości cukru do krwioobiegu. Powinieneś wiedzieć , że białka i tłuszcze trawią się dłużej niż węglowodany, łączenie węglowodanów z białkami i/lub tłuszczami może pomóc w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi, spowalniając trawienie i wchłanianie w jelitach. To z kolei spowolni tempo przedostawania się cukru do krwioobiegu.
3. Idź na spacer po posiłku
Aktywność po jedzeniu również obniży poziom cukru we krwi , a glukoza może być wykorzystana do pracy mięśni podczas ćwiczeń.
Jedno z badań wykazało, że zaledwie 15 minut marszu po posiłkach znacznie poprawiło kontrolę glikemii w okresie 24 godzin.
Oto kilka łatwych sposobów na poruszanie się po posiłku:
-Unikaj siedzenia po jedzeniu.
-Idź na spacer odrazu po posiłku
-Wykonaj prace domowe
-Idź na zakupy
4. Wypij ocet jabłkowy przed posiłkiem
Jedną łyżkę octu (dowolnego rodzaju octu, z wyjątkiem balsamicznego) wymieszaj w szklance wody i wypij przed posiłkiem . Badania pokazują ze wypicie takiej mieszanki przed posiłkiem obniża poziom glukozy po posiłku .
5. Jedz w odpowiedniej kolejności
Okazuje się, że posiłek może mieć bardzo różny wpływ na poziom glukozy w zależności od kolejności spożywania składników.
Przedstawiam sekwencję najkorzystniejszą dla stabilnego poziomu glukozy : najpierw warzywa, następnie białka i tłuszcze, a na końcu skrobia i cukry. W przypadku posiłku składającego się z mięsa, kaszy, sałatki i jabłka oznacza to, że najpierw należy zjeść sałatkę (warzywa), następnie mięso, a na końcu kaszę i jabłko.
Spożywanie posiłków w tej kolejności zmniejsza skoki glukozy dzięki czemu poczujesz się bardziej syta bez spadków energii .
PODSUMOWANIE
Pomimo faktu, że coraz wiecej osób cierpi na rozregulowany poziom cukru we krwi (glukozy), większość o tym nie wie. Niektóre objawy skoków glukozy, które obejmują wszystko od zmęczenia po brak snu , otyłość, zmarszczki bezpłodność i choroby przewlekłe .
Badania pokazują , że stabilizacja poziomu glukozy jest kluczem do odwrócenia negatywnych skutków tych skoków i pomaga organizmowi osiągnąć zdrowie w łatwy i możliwy dla każdego sposób .
Źródło:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15451897/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7374219/