Jaglane Fit-Rafaello

 

Zdrowe, nie oznacza niesmaczne. Wiele zdrowych słodyczy śmiało dorównuje w smaku ich oryginalnym wersjom. Mają o połowę mniej kalorii, nie zawierają ton białego cukru, mąki czy margaryny, które znajdziemy w słodyczach sklepowych czy tych przygotowywanych w sposób tradycyjny, który nie zawsze jednak jest korzystny dla naszego zdrowia. 

Kokosowe rafaello z kaszy jaglanej nie wymaga pieczenia, zawiera niewiele cukru (miód, syrop klonowy) i jest to cukier naturalny, a nie biały rafinowany. Przygotowuje się je bardzo szybko i równie szybko znika z talerza J  

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka ryżowo-migdałowego (może być zwykłe)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła naturalnego
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + do obtoczenia
  • odrobina aromatu migdałowego i waniliowego
  • blanszowane migdały bez skórki

 

Przygotowanie:

Mleko wlewamy do rondla i wrzucamy kaszę. Gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia płynu przez kaszę. Chwilę studzimy, dodajemy olej kokosowy lub masło, miód, syrop klonowy, wiórki kokosowe i aromaty. Całość dokładnie blendujemy. Zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, do środka każdej wkładamy migdał i obtaczamy w wiórkach. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. 

Przepis pochodzi z portalu smaker.pl , u mnie w wersji trochę zmienionej.