Pikantne Leczo wegetariańskie

 

To smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu danie. Idealne aby zabrać ze sobą do pracy w swój ulubiony lunchbox czy termos obiadowy.

 

Składniki:

  • ½ kg pieczarek
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1 cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 500 ml passaty pomidorowej lub przecieru
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, peiprz, słodka papryka, papryczki chili, oregano, tymianek

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z wyciśniętym czosnkiem. Po chwili dodajemy 2-3 posiekane suszone papryczki chili – w zależności jak bardzo lubicie ostre. Można zamiast papryczek dodać odrobinę pieprzu cayenne. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę seler i marchew. Odrobinę solimy i podlewamy wodą na wysokość warzyw i dusimy do miękkości. Jak warzywa będą miękkie kolejno dodajemy paprykę pokrojoną w słupki, cukinie i ćwiartki pieczarek. Wszystko dusimy aż odparuje cała woda. Zalewamy przecierem pomidorowym i doprawiamy ulubionymi przyprawami – u mnie była to słodka papryka, pieprz, oregano, tymianek.