5 sposobów na awokado

 

Awokado to wyjątkowy owoc i jedyny w swoim rodzaju. W odróżnieniu od innych nie jest słodki, a tłusty, co czyni go odpowiednim produktem dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Jak już powszechnie wiadomo nie tyjemy od zdrowych tłuszczy a od nadmiaru węglowodanów w diecie. Tłuszcz spożyty z pożywienia nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej w organizmie. Insulina, która jest niezbędna do obniżenia poziomu cukru we krwi, gdy jest jej za dużo to ‘otwiera’ nasze komórki tłuszczowe i ‘upakowuje’ w tkance tłuszczowej nadmiar węglowodanów. I stąd powstają niechciane „boczki” czy „oponki” J

Zdrowe tłuszcze takie jak m.in. awokado, orzechy, masło czy nierafinowany olej kokosowy, oliwa z oliwek są wręcz niezbędne do spalania zbędnych kilogramów, a w szczególności do spalania tkanki tłuszczowej, przy jednoczesnych zachowaniu masy mięśniowej.

Owoc ten jest uznawany za jeden z najzdrowszych i naturalnie rosnących pokarmów na naszej planecie. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E i K, a także minerały m.in. miedź, potas, żelazo czy magnez. Bogaty w korzystne kwasy tłuszczowe i przeciwutleniacze, które są niezbędne dla zachowania zdrowia, odpowiedniej pracy mózgu, działają przeciwnowotworowo i korzystnie wpływają na kondycje skóry, włosów i paznokci. Przedstawiam poniżej główne i popularne zastosowania awokado w kuchni.

 

1. Koktajl gruszkowy 

 

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża, słodka gruszka lub 2 mniejsze
  • opcjonalnie: 2 suszone daktyle

 

Awokado i gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kawałki. Zmiksować dokładnie blenderem na koktajl. Przed zmiksowaniem można dodać ok. 1 szklankę wody mineralnej niegazowanej aby koktajl nie był za gęsty. Jest on wystarczająco słodki, jednak jeśli lubicie jeszcze bardziej słodki smak to można dodać naturalny „słodzik” – suszone daktyle. Przed dodaniem ich do zmiksowania należy je namoczyć w gorącej wodzie ok. 20 min, drobno pokroić, wtedy dodać do koktajlu i ponownie zmiksować. 

 

 

 2. Jajka pieczone w awokado

 

  •  1 awokado
  •  2 jajka
  •  sól, pieprz
  •  ew. koperek lub szczypiorek, tarty parmezan
  •  odrobina masła klarowanego

 

Awokado umyć, położyć na desce, przekroić poziomo na pół. Otworzyć je delikatnie okręcając owoc. Usunąć pestkę. Wbić jajka we wgłębienia (żółtko + trochę białka – całe białko się nie zmieści). Na jajku umieścić odrobinę masła klarowanego. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez ok. 15 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można też posypać tartym parmezanem, koperkiem lub szczypiorkiem.

 

3. Sałatka z awokado

 

  • 1 duży pomidor
  • 1 średni ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 garść zielonych oliwek bez pestek
  • 1 kostka mozzarelli
  • sałata – kilka liści
  • szpinak – świeże liście
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego/ winnego/balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka musztardy dijon (kamis, bez cukru)
  • sól, świeżo mielony pieprz, bazylia
  • sok z cytryny

 

Porwane na części liście sałaty i liście szpinaku ułożyć na talerzu. Kolejno położyć pokrojonego w kostkę ogórka skropionego wcześniej sokiem z cytryny (aby zachował witaminę C w połączeniu z pomidorem). Dodać pokrojonego w ósemki pomidora, awokado i mozzarelle pokrojone w średnią kostkę. Dodać oliwki i pokruszone orzechy. Oliwę dokładnie wymieszać z octem i musztardą, odrobiną soli, pieprzu i bazylii aż składniki dokładnie się połączą. Przygotowanym sosem polać sałatkę. Na wierz posypać bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

 

4. Pasta guacamole

 

  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • świeżo zmielona kolendra

      *opcjonalnie: 

  • ½ pomidora (dojrzały; drobno pokrojony)
  • ½ papryczki chili (drobno pokrojona)
  • 1 czerwona cebula (mała; drobno pokrojona)

 

Awokado umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać sok z limonki lub cytryny, szczyptę soli, pieprzu i świeżo zmieloną kolendrę. Zmiksować na gładką pastę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Do powstałej pasty można dodać jeśli lubicie - posiekaną papryczkę chili, pokrojonego lub drobno pokrojoną czerwoną cebulkę. Można też zrobić wersję z obranym i pokrojonym w drobną kostkę pomidorem (bez pestek i soku). Pasta jest dobra jako sos – dodatek do przekąsek i jako pasta na kanapki.

 

5. Krem czekoladowy – zdrowa nutella

 

  • 1 dojrzałe awokado (miękkie)
  • 1 duży banan (dojrzały)
  • 2 łyżki gorzkiego, prawdziwego kakao
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego 

 

Awokado obrać, usunąć pestkę, pokroić w kawałki. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować blenderem na gładki krem.

 

… To tylko główne sposoby na zastosowanie awokado w zdrowej i smacznej kuchni. Z awokado można przyrządzać łatwe w przygotowaniu zielone koktajle w połączeniu np. z bananem, kiwi czy szpinakiem. Warto robić też z niego puddingi w połączeniu ze świeżymi owocami i jogurtem naturalnym oraz kremy jako np. dodatek do musli.