Szakszuka, czyli wielki bałagan

 

To ostatnio bardzo popularne danie, które gości u mnie dosyć często i już jakiś czas temu pojawiło się na moim Instagramie. 

Szakszuka w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. To wegetariańska potrawa kuchni tunezyjskiej, ale popularna również w Izraelu, Algierii czy Libii.

Składa się z jajek pieczonych na patelni w pomidorach, cebuli, papryce i ziołach. Możliwe są jej różne kombinacje ;-)

Pyszne, sycące i szybkie w przygotowaniu danie – idealne na śniadanie, ale też na obiad czy kolację :-) 

 

Składniki:

• 4 jajka od szczęśliwych kurek ;)

• 1 kartonik pomidorów krojonych

• ½ szklanki przecieru pomidorowego

• 1 średnia cebula

• 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze

• 1 czerwona papryka

• 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego

• szczypta soli, słodkiej papryki, pieprzu cayenne lub chilii, bazylia, oregano, tymianek lub inne ulubione zioła

• na wierzch - opcjonalnie: posiekana natka pietruszki , koperek lub szczypiorek.

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzać na patelni masło lub olej kokosowy. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć na złoty kolor, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek. Teraz dodać pokrojoną paprykę i dusić chwilę aż zmięknie. Dodać pomidory, przecier i przyprawy. Wszystko przez chwilę dusić na małym ogniu, aby sos lekko odparował. Gdy sos zrobi się lekko gęsty robimy otwory przez rozsunięcie sosu na boki i wbijamy jajka. Zmniejszamy moc palnika na mały ogień, nakładamy pokrywkę na patelnię i chwilę całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie lekko płynne. Przed zjedzeniem całość posypujemy posiekaną natką pietruszki, koperkiem lub szczypiorkiem.