Chrupiąca, pieczona ciecierzyca

 

Doskonale chrupiąca i zdrowa przekąska. Bogata w białko oraz składniki mineralne i witaminy. Można ją zabrać do pracy czy pochrupać w długie, zimowe wieczory przed telewizorem. Smaczna i szybka w przygotowaniu.

To zdrowsza alternatywa dla czipsów, paluszków, orzeszków czy innych niezbyt zdrowych przekąsek.

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy (w słonej zalewie, bez dodatku cukru)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • ulubione przyprawy: słodka i ostra papryka, kumin, curry, oregano,         tymianek, bazylia, sól 

 

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy na sitku, przepłukać wodą i osuszyć na papierowych ręcznikach. 

2. Do miski wsypać osuszoną cieciorkę, dodać oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszać. 

3. Rozsypać równomiernie na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-45 minut.

4. W czasie pieczenia można ją pomieszać i pilnować, żeby się nie przypaliła. Z wierzchu ma być chrupiąca i lekko miękka w środku.

5. Wsypać do miski, chwile ostudzić i można się zajadać :)