Zapiekanka rybna z warzywami

 

Składniki:

  • 2-3 średnie filety rybne – mintaj lub morszczuk
  • 3 duże ziemniaki
  • ok. 3 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 średnia cebula
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, natka pietruszki

 

 Składniki na sos:

  • 2 szklanki mleka pełnego lub mleka roślinnego (np. kokosowe, owsiane, migdałowe)
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ryżowej
  • 2 łyżki  chrzanu tartego
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Rozmrożoną rybę skropić lekko sokiem z cytryny, posypać pieprzem i solą. Pozostawić na ok. godzinę w lodówce. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w talarki, cebulę w kostkę, a seler w słupki. Wszystkie warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnie bez tłuszczu i po chwili podlać wodą i dusić pod przykryciem. Gdy woda wyparowuje podlewać odrobiną wody i dusić do momentu aż warzywa będą pół miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Filety rybne pokroić w średnie kawałki lub grubsze paski i przez chwilę smażyć na rozgrzanej oliwie. Resztą oliwy wysmarować naczynie żaroodporne, wyłożyć warzywami i posypać bazylią. Na warzywa położyć podsmażoną rybę i posypać ją ziołami prowansalskimi. 

 

   

 

Przygotować sos: zimne mleko wymieszać z mąką i zagotować na małym ogniu do momentu aż całość zgęstnieje intensywnie mieszając, następnie dodać chrzan, szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę i posypać na wierzchu natką pietruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać ok.25 minut. 

 

  

  

Przepis jest odpowiedni dla osób będących na diecie bezglutenowej. Dla tych, którzy źle tolerują mleko zaleca się użycie tzw. mleka roślinnego.

Smacznego! :-)