Pudding jaglano-kokosowy

 

Składniki:

(na 2 porcje):

• 100 g kaszy jaglanej

• 1 szklanka mleka kokosowego, płynnego

• 1 łyżka syropu klonowego lub 1 łyżeczka miodu naturalnego

• 1 banan - opcjonalnie

•  ulubione dodatki: ulubione owoce, pokruszone orzechy, wiórki kokosowe,    gorzkie kakao 

 

 

Sposób przygotowania: 

Kasze dokładnie opłukać i gotować według opisu podanego na opakowaniu. Gdy kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę dodać mleko kokosowe oraz syrop klonowy lub miód. Gotować około 1 minutę na małym ogniu i odstawić. Zmiksować blenderem na gładką masę. Jeśli  chcemy uzyskać jeszcze gęstszą konsystencję lub słodki owocowy smak to można dodać kawałki banana i zmiksować. Przelać do miseczki i podawać z ulubionymi dodatkami: kawałki owoców, pokruszone orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe, gorzkie kakao. Ja akurat posypałam borówkami i wiórkami kokosowymi, które miałam pod ręką. Można próbować różnych wersji i kombinacji ;-) Jeśli mamy ochotę na budyń czekoladowy to do masy przed zmiksowaniem można dodać 1 lub 2 łyżki gorzkiego kakao :-) Przepis odpowiedni dla wegan, osób nietolerujących glutenu i mleka krowiego.